Solo de chinchilla!

9 maart 2022 Dierenziekenhuis Assen
In nieuws

Solo

Afgelopen maand was het de maand van het gebit en naast honden en katten behandelen wij ook konijnen en knaagdieren. Nu hebben wij deze maand een wel heel bijzondere patiënt gehad, een chinchilla!

Dit prachtige diertje had wat kwijl aan zijn bek zitten, at anders dan normaal en zijn keuteltjes waren kleiner en droger. Bij konijnen en bij knaagdieren zoals de chinchilla wordt dit vaak door gebitsproblemen veroorzaakt, zo ook bij deze patiënt. Om goed in de mond van deze dieren te kunnen kijken kan dit het beste onder narcose gebeuren. Soms kunnen dierenartsen met een otoscoop al bepaalde afwijkingen aan het gebit zien, maar niet altijd.

Solo had een flinke haak op een van zijn kiezen. Ook zaten er een aantal kiezen los en deze zijn verwijderd. Gebitsproblemen kunnen voorkomen door stand afwijkingen van de kaak, genetische oorzaken, trauma, leeftijd en voeding. Een kunstgebitje? Nee hoor. Ze kunnen het zelfs zonder kiezen prima redden!

Door pijn in de mond gaat een konijn of knaagdier slechter eten en hierdoor kunnen de darmen weer minder goed functioneren. Het diertje gaat minder vaak keutelen, de keuteltjes worden kleiner en droger of hij/ zij stopt zelfs helemaal met keutelen. Solo heeft medicatie en dwangvoeding meegekregen om de darmen weer op gang te brengen en aan te sterken.

Op de foto’s ziet u de binnenkant van de mond van solo, de tandjes die verwijderd zijn en Solo, die nog wat suf is van de narcose.  Gelukkig voelde Solo zich al snel beter.

Comments (0)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In verband met Covid-19 VERVALLEN de open inloopspreekuren.

Alle behandelingen vinden UITSLUITEND plaats OP AFSPRAAK.

Vanaf heden is het VERPLICHT om een MONDKAPJE te dragen zodra u de spreekkamer betreedt!

Excuses voor het ongemak.

Dierenziekenhuis Assen